Vítězství České lékařské komory u Ústavního soudu - zrušeny přeregistrace

27.11.2012 | Další organizační složky / Tiskové oddělení

Ústavní soud zrušil tzv. přeregistrace!!!

Všechna stávající zdravotnická zařízení, včetně soukromých lékařů, se automaticky stávají poskytovateli zdravotních služeb a nemusí absolvovat byrokratický proces přeregistrace a nemusí žádat o nová oprávnění. ČLK považovala zákon v podobě prosazené tandemem Heger - Šnajdr za první krok k likvidaci části soukromých lékařů. Toto nebezpečí se komoře podařilo zažehnat díky 20 senátorům, kteří podali ústavní stížnost zpracovanou právníky ČLK.
Ústavní soud zároveň zrušil státní registry zdravotníků, tzn. že registr lékařů dále povede pouze ČLK, stomatologů Česká stomatologická komora a lékárníků Česká lékarnická komora. Zdravotníci nemusí sdělovat státu své citlivé osobní údaje.
V otázce drakonických pokut za často velmi banální pochybení, které prosadilo ministerstvo zdravotnictví, Ústavní soud sice příslušná ustanovení zákona přímo nezrušil, ale zdůraznil, že sankce udělované správními orgány musí být přiměřené závažnosti provinění a lékaři i zdravotnická zařízení se mají právo proti jejich tvrdosti odvolat k soudu, včetně soudu Ústavního.
MUDr. Milan Kubek
prezident ČLK