20. 9. 2007: Tiskové prohlášení prezidenta ČLK po jednání s koordinátorem projektu Kulatrý stůl Ing. Mátlem

11.11.2007 |

ČLK vítá vznik projektu Kulatý stůl. Podobná diskuse zde měla být již dávno. ČLK je připravena jako nadstranická organizace hájící práva a zájmy lékařů i kvalitu zdravotní péče dát k dispozici své informace i odborný potenciál všem politickým subjektům, které chtějí na reformě zdravotnictví spolupracovat.
Bez širokého společenského konsensu, bez politické shody a bez podpory ze strany zdravotníků nelze vytvořit takový systém organizace a financování zdravotnictví, který by fungoval a vydržel déle než jedno jediné volební období.
Největším problémem českého zdravotnictví je nedostatek peněz. Výdaje na zdravotnictví rostou pomalu a zůstávají pod možnostmi naší ekonomiky. Zatím co v roce 2006 se HDP zvýšil o 7,6%, tak výdaje na zdravotnictví pouze o 4,2%, čímž jejich podíl klesl pod hranici 7% HDP. Pro srovnání státy EU 15 vydávají v průměru 8,9% svého HDP.
Cílem reformy zdravotnictví nemůže být pouze ušetřit peníze za každou cenu. Cílem je vytvořit stabilní systém organizace a financování zdravotnictví, který zajistí i v budoucnosti dostupnost zdravotní péče pro každého, kdo ji bude potřebovat.
Zásadní změny ve zdravotnictví nelze prosazovat z pozice síly, bez diskuse. Situace okolo přijímání zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů ( sněmovní tisk 222 ), kdy byl zákon měněn přílepky a nebyla dodržována pravidla legislativního procesu, se nesmí opakovat.
ČLK upozorňuje na škodlivost situace, kdy Ministerstvo zdravotnictví ČR jako ústřední orgán státní správy nekomunikuje s Českou lékařskou komorou - profesní organizací zřízenou ze zákona. Tento fakt se v konečném důsledku může negativně dotknout občanů ČR.
V srpnu 2007 schválila vláda tzv. Reformní plán 2007 – 2009 a to bohužel opět bez diskuse s volenými zástupci těch, koho se materiál týká. Schválený text je velmi obecný a více tedy bude záležet na obsahu jednotlivých předkládaných zákonů. Na přípravě těchto legislativních norem, které mají zásadním způsobem změnit české zdravotnictví, se chce ČLK podílet. Účast na legislativním procesu, která je nám ze strany ministerstva zdravotnictví zatím odpírána, nemůže spolupráce v rámci projektu Kulatý stůl nahradit.
ČLK zve představitele všech parlamentních stran – odborníky pro oblast zdravotnictví k diskusi s lékaři v neděli 25.11.2007 v rámci jednání Sjezdu České lékařské komory.

V Praze 20.9.2007

MUDr. Milan Kubek – prezident ČLK