Ministerstvo zdravotnictví a ČLK budou spolupracovat v boji proti epidemii nemoci Covid-19

15.07.2021 | Další organizační složky / Tiskové oddělení

Prezident České lékařské komory MUDr. Milan Kubek se dne 15. 7. 2021 dohodl s ministrem zdravotnictví Mgr. et Mgr. Adamem Vojtěchem na spolupráci v boji proti epidemii nemoci Covid-19.

V současnosti je absolutní prioritou očkování, které je jedinou schůdnou cestou, jak udržet virus pod kontrolou bez nutnosti opakování drastických protiepidemických opatření, která omezují naše životy a devastují ekonomiku.

Chceme-li ochránit zdraví a životy obyvatel České republiky, musíme je přesvědčit, aby se nechali naočkovat dříve, než onemocní. Žádné finanční prostředky vynaložené na podporu očkování nejsou příliš vysoké. V porovnání s ekonomickými ztrátami, jaké způsobuje tzv. lockdown, se naopak jedná o výbornou investici.

Komora bude pomáhat s informační kampaní a vyzývat lékaře, aby se aktivně zapojili do přesvědčování svých pacientů.

Z čistě medicínského hlediska by bylo nejjednodušší, kdyby očkování proti viru SARS-Cov-2 bylo povinné, tak jak je tomu u očkování proti jiným vážným nemocem. V současnosti by však snaha o uzákonění takového postupu mohla být kontraproduktivní. Komora nepodporuje ani povinné očkování pro určité skupiny obyvatel, například pro zdravotníky, a upřednostňuje spíše systém pozitivních motivací, včetně finančních pobídek. Nechat se očkovat a tím chránit své pacienty, to by pro zdravotníky mělo být otázkou profesní cti.

Zdravotníci byli nemocí Covid-19 nejpostiženější profesní skupinou. Nemoc prodělalo 77 000 zdravotníků, z toho 12 000 lékařů. Na Covid-19 zemřelo 88 zdravotníků, z toho 34 lékařů. Počátkem listopadu 2020 bylo současně nemocných 17 500 zdravotníků, z toho 3 200 lékařů a 8 200 zdravotních sester. Za jediný týden se v té době nakazilo více než 900 lékařů. Díky tomu, že se lékařské komoře podařilo začátkem letošního roku prosadit právo prioritního očkování pro všechny zdravotníky, jsou dnes zdravotníci patrně nejlépe očkovanou skupinou obyvatel. Zatím co ze všech obyvatel v České republice má ukončené očkování 36 % populace, čímž zaostáváme za průměrem EU (41 %), tak v počtu naočkovaných zdravotníků patříme podle informací WHO k těm nejlepším. Plné očkování má dokončeno 83 % lékařů, 74 % zdravotních sester a 70 % ostatních zdravotníků. Na příkladu zdravotníků lze také dobře demonstrovat účinnost očkování. V současnosti je nemocných pouhých 37 zdravotníků, z toho jsou 3 lékaři. A za poslední týden není mezi lékaři evidovaný žádný nový případ.

Komora podporuje očkování, ale zároveň zdůrazňuje nutnost respektovat platná protiepidemická opatření a vyzývá k jejich dodržování.

MUDr. Michal Sojka