Podvodná "gynekoložka" ohrozila pacientky - Tiskové prohlášení prezidenta České lékařské komory

19.01.2012 | Prezident / Sekretariát prezidenta

Pokud by personální vybavení zdravotnických zařízení kontrolovala lékařská komora, tento případ by se nestal.

Podle informací, které dosud obdržela České lékařská komora, poskytovala v Bechyni zdravotní péči pacientkám osoba vydávající se za gynekoložku, která není lékařem, není tedy samozřejmě ani členkou ČLK a označuje se jako „Dr. Alexandra Slobodowá“. Péči měla poskytovat jako nestátní zdravotnické zařízení, podle informací pana starosty města Bechyně pod názvem NZZS o.s., IČ 22896465, se sídlem v Praze 1, Haštalská. Registraci nestátního zdravotnického zařízení obdrželo toto občanské sdružení od Krajského úřadu Jihočeského kraje rozhodnutím ze dne 11.1.2012 čj. KÚJCK 44996/2011/OSVZ/23. Je otázkou, zda úřednice, která rozhodnutí vydala, řádně ověřila personální vybavení tohoto občanského sdružení, zda ověřila jeho stanovy schválené Ministerstvem vnitra a zda tyto stanovy skutečně umožňovaly odnikatelskou činnost v oboru zdravotnictví a zda ověřila, jak bude lékař evidovaný u ČLK jako nepracující důchodce, vykonávat činnost odborného zástupce při vzdálenosti více než 100 km. Skutečnost, že všechny tyto okolnosti byly opomenuty, považuji za alarmující. Něco podobného se v žádném případě nemohlo stát v době, kdy personální vybavení zdravotnických zařízení kontrolovala Česká lékařská komora, tedy před rokem 2004, kdy byla na návrh tehdejšího poslance Cabrnocha (ODS) tato kompetence České lékařské komoře odejmuta.

Komora případ vyšetří a žádá o pomoc při potrestání viníků.

Osobně jsem dnes podal podnět revizní komisi České lékařské komory k zahájení disciplinárního řízení s MUDr. Václavem Fišerem, který měl vykonávat funkci odborného zástupce tohoto zdravotnického zařízení.

Současně jsem se obrátil na ředitele Krajského ředitelství Policie ČR Jihočeského kraje s žádostí o důsledné prošetření případu a o vyvození příslušných trestněprávních důsledků.

Zároveň jsem se obrátil na hejtmana Jihočeského kraje Mgr. Zimolu, na ředitele Krajského úřadu JČ a na vedoucího odboru zdravotnictví JČ s doporučením okamžitě zahájit správní řízení o zrušení registrace uvedeného nestátního zdravotnického zařízení, případně o zrušení rozhodnutí, kterým byla tato registrace udělena. Současně doporučuji vyvodit vůči odpovědným pracovníkům krajského úřadu přísné personální důsledky a učinit opatření, aby se podobná situace nemohla opakovat.

Občané naleznou informace o lékařích v registru komory - Seznam registrovaných lékařů - banner na hlavní stránce www.lkcr.cz

Česká lékařská komora sice nemá žádnou možnost potrestat někoho, kdo není lékařem a není jejím členem. Jako garant kvality lékařské péče a strážce etiky výkonu lékařského povolání nabízíme občanům možnost, aby si na internetových stránkách České lékařské komory ( www.lkcr.cz ) ověřili, zda osoba vystupující jako lékař je skutečně lékařem a je členem lékařské komory. Bez členství v České lékařské komoře nesmí žádný lékař vykonávat své povolání na území České republiky.

MUDr. Milan Kubek
             prezident České lékařské komory